LIVE TEXT | Război în Ucraina. Coaliția de 54 de state va sprijini lupta Ucrainei pentru libertate pe termen lung. Partizani ucraineni și tătari din gruparea „Atesh” au efectuat un atac cu dispozitiv exploziv

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Coaliția de 54 de state va sprijini lupta Ucrainei pentru libertate pe termen lung. Partizani ucraineni și tătari din gruparea „Atesh” au efectuat un atac cu dispozitiv exploziv

Atacul a vizat o mașină în care se aflau doi militari ruși și doi reprezentanți ai serviciilor speciale rusești în Nova Kahovkha, regiunea Herson ocupată. Centrul de Rezistență ucrainean a declarat că explozia a ucis doi și alți doi sunt în stare gravă.

Operator ucrainean de dronă. Foto: Arhiva Adevărul

UPDATE 06.37 Rapoartele vestice indică faptul că în Occident continuă să existe preocupări cu privire la determinarea Ucrainei de a deține Bakhmutul. The Washington Post a scris, de asemenea, că planificatorii americani de apărare evaluează că forțele ucrainene nu pot apăra simultan Bakhmutul și să lanseze o contraofensivă de primăvară și au îndemnat Ucraina să acorde prioritate contraofensivei de primăvară față de apărarea Bakhmutului. ISW continuă să evalueze că decizia Ucrainei de a apăra Bakhmutul este probabil un efort strategic solid, în ciuda costurilor sale pentru Ucraina. Apărarea de către Ucraina a orașului Bakhmut a forțat Kremlinul să epuizeze o mare parte din Grupul Wagner ca forță de luptă și să angajeze forțe aeriene ruse de mare valoare pentru a susține progrese de uzură. Apărarea ucraineană a lui Bakhmut a degradat forțele rusești semnificative și probabil va crea condiții favorabile pentru o viitoare contraofensivă ucraineană. Dacă trupele ruse ar fi luat Bakhmut fără o rezistență ucraineană semnificativă, ar fi putut spera să extindă operațiunile în moduri care ar fi putut forța Ucraina să construiască poziții de apărare grăbite pe un teren mai puțin favorabil. Prin urmare, apărarea Bakhmutului și întreprinderea unui efort de a stabili condițiile pentru o contraofensivă sunt probabil activități complementare, care nu se exclud reciproc, având în vedere că forțele ruse și-ar fi continuat ofensiva dincolo de Bakhmut dacă Ucraina ar fi cedat orașul mai devreme.

UPDATE 06.16 Se pare că Ministerul rus al Apărării (MOD) recrutează condamnați și imită modul în care Grupul Wagner îi tratează pe condamnați drept carne de tun. CNN a transmis că Ministerul Apărării din Rusia a recrutat direct prizonieri care au fost desfășurați în Soledar, regiunea Donețk, în formațiunile Corpului 2 de armată al Republicii Populare Lugansk (LNR) în octombrie 2022. Condamnații s-au plâns la CNN de abuzuri îngrozitoare și au remarcat că au suferit pierderi grele după ce li s-a ordonat să asalteze pozițiile defensive ucrainene. CNN a obținut, de asemenea, o înregistrare de la un condamnat decedat, care se temea că Ministerul Rusiei îl va executa după ce a supraviețuit unui atac asupra Soledarului, deși acest soldat a fost ucis în acțiune câteva zile mai târziu. Acești condamnați au precizat că Ministerul Apărării din Rusia i-a recrutat după ce Wagner Group i-a trecut inițial cu vederea și chiar a acuzat forțele ruse că au tras intenționat împotriva condamnaților.

UPDATE 06.02 Decizia Ministerului rus al Apărării de a recruta prizonieri este un indicator al faptului că Kremlinul încearcă să exploateze condamnații pentru viitoarele atacuri cu valuri umane într-un mod similar cu grupul Wagner, în ciuda eficienței limitate a luptei condamnaților. Reprezentantul Direcției Principale de Informații Militare ucrainene, Andri Usov, a declarat că ministrul rus al apărării Serghei Șoigu și șeful Statului Major rus Valery Gerasimov creează o rezervă de carne de tun din condamnați pe care o pot controla direct prin propriile companii militare private ale Ministerului Apărării. Integrarea de către Ministerul Rusiei a acestor forțe de condamnați în formațiunile LNR poate sugera, de asemenea, că, comandanții militari ruși încearcă să evite restructurarea unora dintre unitățile lor convenționale pentru a-i primi pe deținuții nepregătiți. ISW a observat anterior cazuri de formațiuni armate proxy ruse care au primit un tratament slab din partea forțelor convenționale ruse, iar comanda rusă ar fi putut încerca să nu tulbure și mai mult moralul unității prin integrarea condamnaților.

UPDATE 05.50 Recrutarea prizonierilor de către Ministerul Rusiei în toamna anului 2022 poate coincide, de asemenea, cu criticile din ce în ce mai intense din partea finanțatorului Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin. Prigojin a început să îi atace în mod public pe comandanții militari ruși la începutul lunii octombrie, iar intervenția Ministerului Rusiei în schema sa de recrutare ar fi putut aprinde unele dintre aceste nemulțumiri cu armata rusă convențională și birocrația Ministerului. Un reprezentant al grupului de prizonieri ruși Gulagu.net a remarcat, de asemenea, că mulți din Moscova au început să se teamă de Prigojin și de „grupul criminal organizat de mercenari și ucigași” al lui imprevizibil și în continuă creștere. Statul Major ucrainean, de exemplu, a raportat că Ministerul Apărării din Rusia a început să folosească terenul de antrenament Kadamovsky din regiunea Rostov pentru a pregăti personal mobilizat și voluntari timp de câteva săptămâni, în timp ce Wagner nu a putut să se antreneze la poligon de la începutul anului 2023.

UPDATE 05.27 Forțele ruse au continuat acțiunile ofensive în direcția Kupyansk pe 14 februarie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ucrainene au respins atacurile terestre rusești în apropiere de Hrianykivka, la 16 km nord-vest de Kupyansk. Bloggeri ruși au susținut că luptele s-au intensificat pe acest sector al frontului și că forțele ruse au intrat în Lyman Pershyi (10 km nord-est de Kupyansk), au avansat în jurul Synkivka (8 km nord-est de Kupyansk) și au lansat un efort ofensiv lângă Masiutivka (13 km nord-est de Kupyansk). O sursă rusă a făcut o afirmație neîntemeiată că oficialii ucraineni evacuează Kupiansk în așteptarea ofensivelor rusești.

image

UPDATE 04.33 Forțele ruse au continuat acțiunile ofensive de-a lungul liniei Svatove-Kreminna pe 14 februarie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ucrainene au respins atacurile terestre rusești în apropiere de Kreminna, Nevske (18 km nord-vest de Kreminna), Kuzmyne (3 km sud-vest de Kreminna), Shypylivka (8 km sud-est). din Kreminna) și Bilohorivka (la 10 km sud de Kreminna). Imaginile geolocalizate ale tancurilor rusești care operează la vest de Ploshchanka (15 km nord-vest de Kreminna) arată că forțele ruse au făcut progrese în zona de la nord-vest de Kreminna. Șeful ucrainean al Oblastului Lugansk, Serhiy Haidai, a menționat că forțele ruse mobilizate sosesc în regiunea Lugansk pentru a reface pierderile unităților din prima linie și că forțele ruse sondează constant apărarea ucraineană de-a lungul liniei Svatove-Kreminna. Haidai a avertizat că oficialii ucraineni se așteaptă la atacuri ofensive rusești pe scară largă în zilele următoare, deoarece forțele ruse încearcă să îndeplinească obiectivul președintelui rus Vladimir Putin de a ocupa întreaga regiune Lugansk. Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhii Cherevaty, a remarcat că forțele ruse au efectuat un număr record de lovituri de artilerie în direcția Lyman, la vest de Kreminna, în ultima săptămână, probabil că forțele ruse desfășoară pregătirea artileriei a câmpului de luptă pentru a sprijini operațiunile ofensive. Ministerul Regatului Unit al Apărării (UK MOD) a evaluat că trupele ruse ar putea încerca să avanseze spre vest de râul Jerebets, care trece aproximativ paralel cu linia Svatove-Kreminna.

UPDATE 03.19 Forțele ruse au continuat atacurile la sol în jurul orașului Bakhmut pe 14 februarie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ucrainene au respins atacurile rusești asupra Bakhmutului, la nord de Bakhmut, lângă Fedorivka (15 km nord-est) și la nord de Bakhmut, lângă Paraskoviivka (5 km nord). Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhii Cherevaty, a declarat că trupele ruse și ucrainene au luat contact de 17 ori în Bakhmut pe 13 februarie și au negat afirmația finanțatorului Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, că trupele Wagner au capturat Krasna Hora (4 km nord de Bakhmut). Prigojin a avut o postare plină de insulte pe 14 februarie în care a subliniat că Wagner nu este nici pe departe să finalizeze încercuirea Bakhmutului din cauza apărării continue a zonei de ucrainieni. Bloggerii ruși au susținut că forțele Wagner au tăiat autostrada E40 Bakhmut-Slovyansk și că luptele sunt în desfășurare în Paraskoviivka, de unde luptătorii Grupului Wagner au înaintat spre Vasyukivka (12 km nord de Bakhmut). Imaginile geolocalizate postate pe 13 februarie arată că forțele ruse au avansat la un kilometru la sud-est de Vasyukivka. Un blogger rus a remarcat că trupele ruse fac progrese marginale la nord de Bakhmut, lângă Dubovo-Vasylivka și în sud-vestul Bakhmut însuși. Surse ruse au continuat să discute despre atacurile rusești împotriva așezărilor de la sud-vest de Bakhmut de-a lungul autostrăzii T0504 Kostyantynivka-Chasiv Yar-Bakhmut, în special Ivanivske, Chasiv Yar și Stupochky, de unde luptătorii Grupului Wagner au înaintat spre Vasyukivka (la 12 km nord de Bakhmut).

image

UPDATE 02.46 Forțele ruse au continuat atacurile la sol de-a lungul periferiei de vest a orașului Donețk pe 14 februarie. Statul Major ucrainean a declarat că trupele ucrainene au respins atacurile rusești la periferia de nord-vest a orașului Donețk, lângă Vodyane și la periferia de sud-vest, lângă Marinka și Pobieda. O sursă rusă a susținut că forțele ruse au capturat o poziție ucraineană nespecificată lângă Novobakhmutivka, la aproximativ 15 km nord de orașul Donețk. Republica Populară Donețk (DNR) a postat un interviu cu soldații Brigăzii 1 a DNR, care luptă în apropiere de Vodyane. Un blogger rus a susținut că elemente ale Regimentului 381 de Artilerie (Divizia 150 de infanterie motorizată, Armata a 8-a Armată Combinată, Districtul Militar de Sud) lovesc ținte lângă Marinka. Priza rusă RT a postat imagini cu Marinka și a susținut că forțele ruse controlează două treimi din așezare și luptă pentru fiecare clădire rămasă.

UPDATE 02.20 Forțele ruse nu au efectuat niciun atac la sol confirmat în vestul Oblastului Donețk pe 14 februarie. Șeful DNR, Denis Pușilin, a susținut că există lupte acerbe la sud-est de Vuhledar, iar un blogger rus a susținut că forțele ruse luptă la periferia de sud-est a Vuhledar, lângă Zona Mykilske dacha, indicând faptul că forțele ucrainene au respins forțele ruse din imediata vecinătate a Vuhledar. Imaginile aeriene postate pe 13 februarie arată că focul de artilerie a nivelat în întregime zona dacha, la sud-est de Vuhledar.

UPDATE 01.58 Forțele ruse nu au condus nicio operațiune ofensivă confirmată în Kherson, Mykolaiv sau regiunile de vest Zaporijia pe 14 februarie. Forțele ruse au continuat bombardamentele de rutină de-a lungul axei de sud pe 14 februarie.

image

UPDATE 01.31 Forțele ruse acordă prioritate eforturilor de a crește pregătirea pentru luptă și apărare a forțelor din sudul Ucrainei, exagerând în același timp amenințarea unei viitoare ofensive ruse în această direcție pentru a distrage atenția și a dispersa forțele ucrainene. Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Ucrainene de Sud, Nataliya Humenyuk, a raportat pe 14 februarie că forțele ruse se pregătesc pentru acțiuni în toate direcțiile de-a lungul axei sudice, încercând să creeze impresia că se apropie de pozițiile ucrainene, prin folosirea de grupuri de sabotaj și recunoaștere și plasarea de puncte de control, posturi de observare și depozite de muniții pe insulele de pe delta râului Nipro. Humenyuk a adăugat că forțele ucrainene distrug aceste puncte. Humenyuk a mai remarcat că forțele ruse au desfășurat 200 de membri ai Gărzii Naționale Ruse (Rosgvardia) în regiunea Herson pentru a restabili ordinea în rândul unităților ruse demoralizate și nemulțumite și pentru a crește presiunea asupra populației locale. O comparație a imaginilor satelitare din 21 ianuarie și 13 februarie arată că forțele ruse au construit noi tranșee și bariere de-a lungul autostrăzii T2202 dintre Chaplynka, Regiunea Herson și Armyansk, Crimeea.

image

UPDATE 01.15 Șeful administrației de ocupație a regiunii Zaporijia, susținută de Rusia, Vladimir Rogov, a negat, pe 14 februarie, rapoartele occidentale conform cărora Rusia ar putea scădea în mod deliberat nivelul apei din rezervorul Kakhovka pentru a crea un dezastru ecologic și a închide sistemul de răcire al centralei nucleare Zaporijia (ZNPP). Rogov a acuzat forțele ucrainene că au lovit barajul Nova Kakhovka și au cauzat scăderea nivelului apei și apoi au folosit situația pentru a discredita conducerea rusă a ZNPP.

UPDATE 00.44 Centrul de Rezistență ucrainean a raportat pe 14 februarie că membri ai grupării de partizani ucraineni și tătari „Atesh” au efectuat un atac cu dispozitiv exploziv improvizat (IED). Atacul a vizat o mașină în care se aflau doi militari ruși și doi reprezentanți ai serviciilor speciale rusești în Nova Kahovkha, regiunea Herson ocupată. Centrul de Rezistență ucrainean a declarat că explozia a ucis doi și alți doi sunt în stare gravă. Un canal local ucrainean Telegram a susținut că atacul a avut loc pe 10 februarie în fața unei secții de poliție de ocupație rusă.

UPDATE 00.23 Washington Post a transmis că oficialii americani au semnalat în mod privat Ucrainei că ajutorul de securitate acordat Ucrainei este însă limitat. Washington Post a scris pe 13 februarie că un oficial anonim al guvernului SUA a declarat că oficialii guvernamentali americani încearcă să transmită oficialilor ucraineni că guvernul SUA „nu poate face totul pentru totdeauna.” The Washington Post De asemenea, au scris că oficialii americani au declarat că pachetele recente de ajutor occidental pentru Ucraina „reprezintă cea mai bună șansă a Kievului de a schimba în mod decisiv cursul războiului.”

ȘTIRE INIȚIALĂ Secretarul american al Apărării Lloyd Austin a semnalat pe 14 februarie că cele 54 de state membre ale Grupului de Contact pentru Apărare al Ucrainei vor continua să sprijine Ucraina pe termen lung. Austin a declarat că Grupul de Contact pentru Apărare al Ucrainei (o coaliție de 54 de state care sprijină apărarea Ucrainei) va „sprijini lupta Ucrainei pentru libertate pe termen lung” și va sprijini Ucraina în timpul unei contraofensive de primăvară. Washington Post a scris pe 13 februarie că administrația Biden va anunța un nou pachet de ajutor pentru Ucraina „săptămâna viitoare”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...